Chren je taký ostrý, že nám pri jeho strúhaní vybehnú slzy z očí a pri vdýchnutí lapáme po dychu. A to je dobre! Prečo?
Neraz sa pýtame, prečo musia mať mnohé zdravé potraviny takéto ,,vedľajšie účinky“. Túto mrazuvzdornú potravinu je možné zabezpečiť si v čerstvom stave aj na konci zimy. Jeho používanie v kuchyni sa pravdepodobne zaviedlo v období včasného stredoveku v Rusku a východnej Európe. Už v tých časoch sa hovorievalo, že reďkovka má cenu olova, repa cenu striebra a chren cenu zlata. Je jednou z piatich horkých bylín, ktoré sú súčasťou židovskej slávnostnej večere v prvý večer Veľkej noci a pripomína Židom na prestretom stole ťažký odchod z Egypta. V popredí liečebných účinkov chrenu stojí vysoký obsah horčičných olejov, ktoré z neho robia výborné prírodné antibiotikum. Podobne ako cesnak a cibuľa pomáha pri mnohých zápaloch. Ostré éterické oleje ničia baktérie, vírusy, huby i plesne, obzvlášť účinné sú pri chronickom zápale prínosových dutín a infekciách močových ciest (známy stredoveký bylinkár Matthioli ho už v 16.storočí odporúčal konzumovať pri ochoreniach močových ciest). Horké potraviny tvorili v minulosti neoddeliteľnú súčasť potravy našich predkov. V súčasnosti stravu, ktorá chutí horko takmer úplne vynechávame a nahrádzame ju sladkosťami. Trvalá neprítomnosť horkých chuťových podnetov vyvoláva v tele metabolickú nerovnováhu a je príčinou mnohých chorôb. Preto pri nákupoch v obchode nezabúdajme priložiť do košíka i reďkovku. ,Sýty pošliape aj med, ale hladnému je každá horkosť sladká“ – poúča kniha Prísloví. Prejedanie a nesprávna životospráva sú neraz príčinou bolesti žalúdka, žlčníka či podžalúdkovej žľazy, ktoré liečime tabletkami či injekciou. Človek túži po zdraví, avšak nedostatočne využíva prostriedky, ktorými ho dosiahne, čo vystihuje i príslovie: ,,Mačka rada ryby je, ale do vody sa jej nechce“. Je vhodné občas siahnuť po zemežlčovom, mätovom či medovkovom čaji, alebo po horkých potravinách aj v zdraví, nie len v chorobe. Chren sa odporúča používať i pri reumatoidných ochoreniach a dne. Postihnutý kĺb najprv natrieme masťou alebo olejom a následne priložíme postrúhanú chrenovú hmotu (samotný chren by nechránenú pokožku ,,spálil“ a mohol by spôsobiť tvorbu pľuzgierov). Takýto obklad postihnuté miesto dobre prekrví a prehreje, následne pomôže rozpustiť a vylúčiť kryštáliky kyseliny močovej a urýchli liečbu zápalu. Chren obsahuje vysoký obsah draslíka, preto pôsobí odvodňujúco, čím oživuje krvný obeh a napomôže znížiť vysoký krvný tlak. Zahŕňa veľa vitamínu C (viac ako citróny), vitamíny skupiny B, fosfor, železo a vápnik a jeho celkové zloženie ho predurčuje na konzumovanie s údeninami a ťažšie stráviteľnými jedlami.
PS: Príde manželský pár do reštaurácie. Čašníčka pribehne a pýta sa: ,,Dáte si niečo“? ,,Áno“ – odpovedá žena, prineste nám párky“. ,,Aj chren“? – dodáva čašníčka . ,,Áno, aj „chren“ si dá párky!“
Text MUDr. Michal Slivka
Foto Karol Hrčka